Home  »  Nieuws  »  Poëzie op begraaf-en gedenkpark

Poëzie op begraaf-en gedenkpark

Geplaatst op: 21 oktober 2019 Poëzie op begraaf-en gedenkpark

Vrijdag 27 september werd een bijzonder kunstwerk onthuld bij de entree van begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld. Een natuurstenen plaquette ontworpen door Anja de Waard van Schoot Natuursteen met daarin gegraveerd een dichtregel van de Eindhovense dichter en tekstschrijver Merel Morre.

Zelfs als ik afscheid
                         neem
                         ik je altijd mee

Wim Lammers, beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen, werd meteen geraakt door deze dichtregel en wist al snel dat hij er iets mee wilde doen op De Rentinkkamp. “Ik vind het een prachtige tekst, die mooi past bij de entree van dit begraaf- en gedenkpark. Daarom heb ik contact gezocht met Merel en later met Anja. Gelukkig waren ze beiden enthousiast over mijn idee en waren ze bereid mee te werken aan de uitwerking en ook aan de onthulling van vandaag.”

Liefde voor woorden en zinnen
Dichter en tekstschrijver Merel Morre (1977) schrijft toegankelijke gedichten. Vaak zet ze je even op het verkeerde been om je daarna met een glimlach en net andere blik naar iets alledaags te laten kijken. Sinds 2013 verschenen vier bundels van haar. Dat er nu op Rentinkkamp, op een prominente plek, ook een dichtregel van haar te vinden is, vindt ze behalve bijzonder ook heel eervol. “Dit bedenk je niet als je het schrijft. Ik vind het zeer waardevol dat ook mensen die mijn bundels niet kennen, mijn werk kunnen zien. Ik ben heel talig ingesteld en vraag me tijdens het schrijven voortdurend af welke woorden er echt toe doen. Tussenwoordjes zijn vaak ballast. Ik probeer de kern op te schrijven, zonder de ruis van andere woorden. Soms ontstaan dichtregels spontaan, maar meestal ga ik er echt voor zitten als ik schrijf. In het geval van de dichtregel in dit kunstwerk was ik bezig met het thema afscheid. Je neemt afscheid, maar je neemt iemand ook mee in je hart. Ik kan niet zonder dubbele betekenissen. Schrijven is mijn vak en daar ben ik elke dag blij om. Want van alle kleisoorten vind ik woorden en zinnen het allermooiste materiaal.”▪

Terug naar overzicht